De Raad voor Onroerende Zaken heeft haar model bankgarantie per 4 juni 2018 vernieuwd, onder druk van de bankensector die het oude model niet meer wilde accepteren. Het overleg hierover is echter gestrand, dus ook het nieuwe model wordt nog niet door alle banken omarmd. Dit kan een risico vormen voor een huurder, bijvoorbeeld wanneer deze bij ondertekening van een huurovereenkomst akkoord is gegaan met een bankgarantie conform het ROZ-model.
Een bankgarantie is soms een onmisbaar onderdeel van een huurtransactie. Het dient immers de verhuurder te behoeden voor een financiële strop bij calamiteiten, zoals bijvoorbeeld bij een faillissement. Tot begin juni hanteerde de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) een eigen model voor een bankgarantie. Dat model stond bij de banken al geruime tijd ter discussie. Banken waren onder andere bang dat zij bij faillissement van een huurder zouden opdraaien voor leegstandsschade. Hierop zijn banken zelf verschillende modellen gaan gebruiken, wat onhandig is voor verhuurders en huurders.
Verrassingen achteraf
Regelmatig wordt in huurovereenkomsten van de ROZ verwezen naar een bankgarantie conform het ROZ-model. Huurders realiseren zich dan niet dat dit model door veel banken niet geaccepteerd wordt. Wanneer een huurovereenkomst al getekend is kan verhuurder echter eisen dat een bankgarantie conform dit model wordt geleverd. Een huurder moet dan naarstig op zoek naar een financier die wel conform deze uitgangspunten garant wil staan.