Scrummen. Scrum. Scrumteams. Het lijken trendy begrippen, maar dat is allang niet meer zo. En sterker nog, het begrip ‘scrum’ komt oorspronkelijk uit de traditionele rugbysport. Bij rugby proberen tegenstanders elkaar tijdens een scrum weg te duwen om de bal te veroveren. Daar is samenwerking, aanpassingsvermogen, snelheid en zelfsturing voor nodig. En de spelers die in de scrum plaatsnemen zijn de ‘voorwaartsen’. Ruim vijftien jaar geleden is het fenomeen scrummen ook geland in de wereld van bedrijven en organisaties. Een scrum is een flexibele methode voor een organisatie om nieuwe initiatieven – in het verleden was dat het geval met softwareproducten – te ontwikkelen die ruimte laat voor nieuwe inzichten tijdens een project.

Stapje verder

Dit is een ontwikkeling die helemaal hoort bij deze tijd. Aan het eind van de vorige eeuw kenden we de opkomst van de digitalisering en het onafhankelijk werken naar tijd en plaats. Medewerkers in een organisatie gingen meer en meer individueel werken en kregen ook meer vrijheid. Werkomgevingen werden daarop ingericht. Het was de periode van het Nieuwe Werken. Dat was een natuurlijke en ook goede trend. Maar in een korte tijd is er veel veranderd. De snelheid van het werken is mede door het non-stop met elkaar in verbinding staan enorm verhoogd. Mensen werken in projecten met elkaar samen en kunnen snel schakelen. Mensen willen connected zijn en om het verschil te kunnen maken moet je eenvoudigweg met elkaar optrekken. Deze ontwikkeling wordt ook wel agile werken genoemd. Een voor de hand liggende ontwikkeling met een mooie trendy naam. En de scrum uit de inleiding is een uitingsvorm van agile werken.

Worden alle kansen wel benut?

Het effectief functioneren van een scrum is niet vanzelfsprekend. Solved constateert nu dat organisaties zogeheten scrumteams opzetten om in te spelen op de nieuwe behoeften van snel, connected en inspirerend samenwerken. Soms worden die nieuwe scrums buiten de organisatie geplaatst, omdat de eigen werkomgeving onvoldoende mogelijkheden biedt om scrums succesvol en effectief te laten functioneren.

Wij vinden dat een gemiste kans, want zo vervreemdt een organisatie een innovatieve groep van haar eigen missie en cultuur. Een scrum en het agile werken behoort juist toe aan de eigen organisatie. Daarom denken wij ook dat de facility manager – of misschien wel workplace manager – moet faciliteren in ruimte, snelheid en creativiteit in de eigen huisvesting om de prachtige kansen die scrums met zich meebrengen te koesteren en volop te benutten.

Lees verder…