Tijdens de laatste crisis heeft de overheid een bouwstop ingesteld voor de bouw van kantoren ‘op risico’, dus zonder een gebruiker. Daarnaast zijn de afgelopen jaren veel leegstaande kantoren getransformeerd naar hotels en woningen. Het gevolg is nu pijnlijk zichtbaar: er is krapte op de kantorenmarkt. Kwalitatieve kantoren in de grote steden zijn schaars. Er wordt geruzied over de laatste meters op de Amsterdamse Zuidas, wat uiteraard zorgt voor oplopende huurprijzen.
Prettig voor gebouweigenaren, maar ongelukkig voor u als huurder, zeker als de einddatum van het huurcontract in zicht komt of om wat voor reden het huidige kantoor niet meer past. Hoe gaat u om met deze situatie? In deze blog geef ik u een paar tips.
Wat staat er in het huurcontract?
Om te beginnen is het goed om na te gaan welke afspraken er in het huurcontract zijn vastgelegd met betrekking tot het aflopen van een huurtermijn. Vaak kunnen beide partijen de huurovereenkomst beëindigen aan het einde van de huurtermijn, maar wellicht is er sprake van een zogenaamde huurdersoptie. In dat geval kan de eigenaar de huur niet beëindigen en heeft u dus de keuze om de huur voort te zetten of te beëindigen. Zeker in een krappe kantorenmarkt is dit dus een belangrijke bepaling.
Als ook de verhuurder de huurovereenkomst kan opzeggen dan is het van belang dat u tijdig uw alternatieven in kaart brengt en indien gewenst met de verhuurder in gesprek kan over een verlenging. Zodra de verhuurder u een opzegbrief heeft gestuurd kunt u ervan uitgaan dat hij meent een hogere huur te kunnen vangen bij een andere huurder.
Een andere belangrijke bepaling die wij reeds vaker terugzien is de markthuurprijsherziening. Naast de jaarlijkse indexatie hebben beide partijen het recht na ommekomst van een huurtermijn de huurprijs te herzien aan de dan geldende markthuurprijs. Verhuurders gebruiken dit artikel uiteraard vaak als het oorspronkelijke huurcontract is gesloten in slechtere tijden zodat ze de huur kunnen verhogen.
Let op de datum dat de markthuurprijsherziening moet worden aangekondigd, soms ligt deze namelijk ná het opzegmoment. U zit dus wel weer vast aan een nieuwe huurtermijn maar weet nog niet tegen welke huurprijs! Dat kan nog wel eens een vervelende verrassing worden.